Malena Ernman till Moskva (Eurovision 2009)

Oj oj oj! Finalen som jag trodde skulle bli sabbad av det faktum att man fortfarande använder sig av en jury (som ju, som vi alla vet, antingen inte påverkar vem som vinner alls, eller påverkar på ett negativt sätt genom att ett bidrag annat än det tittarna röstade fram vinner som följd av juryns halva makt) blev spännande. Riktigt spännande!

Ett tag, när juryn offentliggjort sina röster, var jag helt säker på att ”folket” skulle ha röstat på någon annan som vinnare och Måns Zelmerlöw som tvåa eller trea, och att Måns ändå skulle vinna pga. sitt övertag efter juryns poäng. Då hade vi fått en repris av när Nanne Grönvall (folkets favorit) blev utslagen av Martin Stenmarck (juryns favorit) för några år sedan. Inte bra, tidningarna hade klagat på det, och folket hade gått och tjurat.

Men nu blev det inte så! Det blev istället en riktig skräll! I topp låg alltså Måns, nånstans i mitten låg Caroline af Ugglas, och lååångt ner i botten låg opera-kvinnan Malena Ernman, som innan finalen var en av de vinnartippade (men som alltså efter juryns röster inte tycktes ha någon chans alls).

Tittarnas röster började offentliggöras, och när endast de två största poängsummorna återstod – 120 respektive 144 (underligt system egentligen, det där med att klumpa ihop poängen till så stora summor) – hoppades jag personligen innerligt att Caroline af Ugglas skulle skrälla till och chockera med en vinst (hon som först var hatad av alla, sedan älskad av alla). Hon fick 120-poängaren och hamnade i ledningen. Måns är vid det här laget redan ute ur kampen om förstaplatsen (och vad besviken stackaren såg ut). Men vem av de resterande deltagarna som ännu inte fått några poäng av tittarna skulle få toppbetyget? Skulle det bli bottenskrapet skulle alltså ugglan (aka. hästen, pga. de roliga benrörelserna) ha vunnit, vilket hade varit bra, men poängen gick istället till någon som bara nästan var bottenskrapet: Malena Ernman. Och hon vann därmed!

Det blev alltså ingen vinst till Alcazar, EMD, Måns Zelmerlöw eller någon annan storfavorit. Det blev en vinst till… en poppig operalåt!

Vann rätt låt? Inte enligt mig (även om jag ändå är ganska nöjd). Men enligt ”folket” gjorde den det, så man kan ju inte klaga. För juryn hade med andra ord ingen påverkan (tack och lov), åtminstone inte bland topplaceringarna. Fröken Ernman hade ändå vunnit, oberoende av juryn, och Caroline af Ugglas hade ändå kommit tvåa 😀

Men nästa år, kära SVT, skippa juryn! Den kan bara ställa till med problem, inget annat.

Nåja, en låt har vi iallafall äntligen vaskat fram som vi ska skicka till Moskva. Har den några chanser? Kanske. Den är ju både annorlunda och bra, vilket brukar vara en lyckad kombination, men samtidigt kan man ju aldrig veta hur resten av Europa ska reagera, och som vanligt kommer Sverige hylla sig själva lite för mycket och riskerar därför ytterligare en besvikelse.

Jag avslutar därför med att påpeka att jag gillar La Voix, men att resten av Europa kanske inte gör det. Oberoende, här kommer nu Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest 2009:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s