Inglorious Basterds

I lördags drog vi till stan (Karlstad) för att se Quentin Tarantinos senaste: Inglorious Basterds.

Jag har bara en sak att säga: wow!

Att försöka beskriva filmen skulle bara leda till att den som inte redan känner till den tror att det är en våldsam actionfilm med brutala mord. Det är det visserligen också, men det här är absolut ingen vanlig actionrulle, och det är absolut inga vanliga mord. Det här är stundom brutalt, men samtidigt stilfullt och väldigt intelligent.

Det hela är chockerande och facinerande på en och samma gång. Det är mycket dialog – väldigt intelligent och kvick sådan – och särskilt karaktären Hans Landa, en tysk jude-jägare, är helt enkelt fantastisk på den punkten. Lugn, vänlig, men lite mystisk och, som man snart lär sig, alltid steget före. En detektiv som alltid vet var han har sina judar. Och brutal som bara den.

En annan av mina favoritkaraktärer är Shosanna, den flicka som lyckades fly medan resten av familjen slaktades. Hela filmens handling leder till två saker: Shosannas planerade hämnd, och the Inglorious Basterds, en liten grupp amerikansk-judiska soldater, kupp mot Hitler och hans män.

Samtidigt innehåller filmen en gnutta humor (eller snarare massor av humor – hela filmen är så absurd att den blir rolig, men inte på det traditionella överdrivna sättet, utan på ett ytterst smart och intelligent (jag gillar det ordet) sätt). Ta till exempel en brutal Brad Pitt som pratar italienska med Texas-brytning, samtidigt som han försöker smälta in i mängden.

Nej, den här filmen går inte att beskriva med ord. Men den måste ses! Ja, det finns brutala scener som många skulle ogilla, men det hela är helt enkelt för facinerande och välgjort, och dialogerna är så otroligt bra, att filmen är så mycket mer än bara brutalitet. Det är ärlighet.

Judarna blev illa behandlade. I Inglorious Basterds får de sin hämnd.

Annonser

2 reaktioner på ”Inglorious Basterds

  1. Det verkar som att du har det bra.Låter inte som en film för mig, men kanske jag ser den på dvd hemma senare.OBS. jag sitter ensam hemma och har lyckats att få på datorn själv.Kram mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s