Tre kontroversiella ämnen – abort, laglig prostitution och plastikkirurgi

Tre saker som du som är emot gärna får vara emot, men som du ska acceptera att alla kanske inte är emot. Acceptera att vissa mår bra av att utföra dem, och att alla inte vill leva som du.

Abort

Jag läste en debattråd om abort härom dagen. Alla tycktes rörande överrens, utom en person: han kallade de som är för abort för nazister och barnmördare.

Men problemet med abort är ju inte huruvida det ska vara tillåtet alls. Alla tycks ju som sagt vara överrens, förutom kanske religiösa (faktiskt är samtliga jag känner som är emot abort religiösa i olika grad). Frågan är ju snarare var gränsen ska gå. Hur långt in i graviditeten kan man göra abort? När är barnet ett barn? Vad är den vetenskapliga respektive humana definitionen?

Personligen tycker jag inte fostrets ålder spelar någon större roll (såvida det inte är fött), det viktiga är snarare varför aborten görs. Vid t.ex. våldtäkt är det ju självklart att abort ska vara tillåtet, men som alternativ till preventilmedel? Nej. Dessutom är ju alternativa, olagliga aborter betydligt mer riskfyllda.

Kort sagt: Abort är bra, även om du kanske inte tycker det. Bara det används efter brott eller för att rädda liv, inte för att mamman begick ett misstag.

Prostitution

Gällande laglig prostitution upptäckte vi ju när vi gjorde vår tidning att prostitution inte alls är ovanligt, trots att inga anmälningar mot sexköpslagen kommer in. 650 personer svarade på våra två falska annonser, där unga kvinnor sålde sig själva.

Jag minns ett nyhetsinslag där två prostituerade talade för att deras ”yrke” skulle bli lagligt. Att de skulle få betala skatt, vara med i en fackförening, osv. De har valt sin karriär och vill inte behöva skämmas över den. Och det tycker jag de har rätt i!

En annan sak blir det när kvinnan är tvingad och någon annan säljer henne, alltså när det inte är hennes eget val. Det är självklart inget jag stödjer.

Kort sagt: Du skulle säkert aldrig sälja dig själv, men det finns offantligt många som gör det. Antingen för att tjäna lite extra, eller som heltidsyrke. Så länge det är deras val, låt dem göra det!

Plastikkirurgi

En sista sak jag vill ta upp är plastikkirurgi. Är det OK? Ja, i vissa fall tycker jag det. Jag såg eller läste något om en man som hade stora problem med sin näsa. En grekisk, stor och krokig näsa. Hans mamma tyckte att han skulle vara stolt över sitt ursprung. Han själv led verkligen av det. Och i det fallet tycker jag att, eftersom det var ett så pass stort problem för honom, han ska få göra som han vill utan att folk klagar.

Ett annat, lite liknande fall, är Magdalena Graaf, som i sin självbiografi berättade att hon valde att förstora brösten pga. sitt självförtroende. Hennes syster hade ju gjort det (men säkert av fel anledning), och Magdalena kände att det var något som kunde hjälpa henne ur problemen efter misshandeln och flykten från pappan till hennes barn. Om det fick henne att må bättre, varför tycker man att hon gjort fel?

Kort sagt: Är det ett genomtänkt beslut som får personen att må bättre, vad är problemet?

Så snälla, håll era åsikter för er själva och låt folk leva som de vill. De har säkert en personlig anledning till sina val. Hellre en person som opererar sig, gör abort trots att fostret är ganska utvecklat, eller är stolt över sitt yrke, än en ynklig person som sitter och klagar på alla andras beslut och livsval.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s