Att jobba som säljare

Den här terminen ligger fokus på guidning och reseledaryrket. Nästa termin går vi mer in på sälj. Men redan nu har vi fått prova på en del utanför skolan.

Som jag nämnt någon gång var jag och en klasskamrat på monterutbildning en dag för någon månad eller så sedan. Träningen var inför mässan Kunskap & framtid i Göteborg. Mässan hölls förra veckan, och vi var på plats i folkhogskola.nu:s monter. Där fick vi prata med nyfikna gymnasieelever och föräldrar, förklara begreppet ”folkhögskola” och hjälpa de vilsna att hitta rätt utbildning för dem.

Den här veckan fick vi ännu mera säljjobb. WatchItLive.se är ett företag som säljer paketresor med biljetter och boende till sportevent runt om i världen. De kände till Löftadalens folkhögskola och bad oss på turismlinjen ställa upp på att dela ut reklamblad på Nordstan. Sex av oss begav oss iväg.

Och det var fantastiskt roligt! 10 000 lappar var tryckta, målet var att dela ut minst 3 000 på några timmar. Jag förväntade mig en hel del sura ”nej” – man vet ju själv hur det är när säljare på stan försöker ge en reklam – men det var förvånansvärt många som tog emot. Och de som inte gjorde det sa snällt ”nej tack”, åtminstone i de flesta fall.

Men det krävdes rätt teknik. Det fungerar ju inte att bara stå där. Le, se dem i ögonen, gå fram eller luta fram mot dem, håll fram lappen långt och säg ”hej, varsågod”. Det var i alla fall vad jag upptäckte fungerade bäst. De flesta som tog emot tackade till och med, som på reflex. Egentligen var det en riktigt bra psykologilektion.

För övrigt jobbar vi just nu med bussresor. Att planera och utföra en bussresa. Och vår kommande vårresa, som vi själva ska utforma. Vi är sex grupper som alla jobbar med varsitt förslag, sedan ska vi rösta fram ett. Allt är väldigt hemligt om vilken destination varje grupp har valt. Ska bli spännande att se!

I morgon ska vi ha höglösning. Vi har haft ”röstcoaching” ett tag nu (andning, pausering, betoning, tydlighet, etc.) och högläsningen blir som en slutövning i ämnet.

Arkitekturlektionerna har slutat och nu har vi konst istället. Tittar på tavlor och analyserar.

Annonser

2 reaktioner på ”Att jobba som säljare

  1. Hej,

    Läste ditt inlägg ovan och vill gärna tipsa dig om att företaget jag jobbar för håller på mycket med just sampling och att du gärna får regga dig i vår databas och på så sätt få möjlighet att söka sådana jobb framöver! Vi har event över hela sverige!

    Mes bästa hälsning Sandra Rehn, Creative channels

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s