Chockerande föreläsningsknep

Här är två knep som jag under hösten upplevt föreläsare ta till, och som verkligen fångat publikens uppmärksamhet. Gränsfall och farligt att använda mot vem som helst, men väldigt effektivt i rätt sällskap.

1. Gav fingret

När vi hade besök från Fritidsresor behövde kvinnan, som måste ha varit strax över 50, inte använda några särskilda knep för att vi skulle lyssna – hennes entusiasm för ämnet lyste igenom i hennes framförande så bra att alla blev jätteengagerade. Men ändå sa hon, som exempel på hur just entusiasmen är viktig för att få publikens uppmärksamhet, att ”om jag kommit in med den här inställningen hade ni kopplat ifrån direkt”, samtidigt som hon gav oss fingret.

Hade det varit en tjugoåring hade effekten inte varit densamma, men med tanke på vem det var som sa och gjorde så blev det väldigt effektfullt. Oväntat, helt enkelt.

2. Berätta om en sexupplevelse

En annan kvinna var en väldigt tråkig föreläsare i allmänhet, men hennes inledningsknep fick alla att i kör utbrista ”va?” med förfäran i rösten och sedan lyssna nyfiket genom resten av föredraget.

Hon började med att be alla blunda och tänka på att ha sex. Hon pratade långsamt, lite mysigt, och jag antar att alla tänkte på en positiv upplevelse. Sedan, när alla fick öppna ögonen igen, bad hon oss beskriva situationen vi tänkte på för personen bredvid oss. Alla blev verkligen chockade, visste inte riktigt om man skulle göra det eller inte – ingen ville ju. Personligen hade jag en äldre tant på min ena sida och en medelåldersman på min andra. Särskilt tanten skruvade nervöst på sig.

Självklart var hon inte seriös, men hon var tillräckligt allvarlig för att alla skulle falla för det. Dessutom drog hon ut på att säga att ”nej, det behöver ni såklart inte göra”. Att föredraget sedan handlade om sexhandel – en negativ vardag för många som var långt ifrån det alla tänkte på – gjorde knepet till klockrent i sammanhanget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s