Två gripande berättelser

Gengångare

SVT kan det där med att hitta bra dramaserier. Har precis sett första avsnittet av franska serien Gengångare. Wow.

En skolklass är med i en bussolycka uppe i bergen. 38 elever dör. Åren går, föräldrarna träffas då och då, ungefär som gruppterapi. De planerar nu, fyra år senare, ett minnesmonument. Men plötsligt börjar barnen dyka upp igen, ett efter ett. De har inte åldrats, de minns inget. De kommer bara hem.

Det här är ingen zombieserie, åtminstone inte hittills. Barnen är vanliga och förstår inte själva vad som skett. Det handlar snarare om hur familjerna anpassar sig och de bakgrunder de har. Jag längtar till fortsättningen!

Assassin’s Creed III

En annan spännande historia jag slukar just nu är den som dataspelsserien Assassin’s Creed bjuder på. Sedan årtusenden tillbaka har The Templars, ursprungligen en munkorder med militant styrka, haft som syfte att skapa den perfekta världen. Men deras syn på en sådan värld inkluderar kontroll över individers frihet. Det var The Templars som bland annat stod bakom Jesus korsfästelse för att stärka sitt eget syfte, och bakgrundshistorien är otroligt djup för att vara ett dataspel.

The Assassins är The Templars svurne fiender som istället kämpar för friheten. De första spelen har ägt rum i bland annat Konstantinopel, Venedig och Jerusalem under olika århundraden.

Nu, i det tredje spelet i serien, är det USA under 1700-talet som är skådeplatsen. Templar-medlemmen Haytham åker från Europa till Boston med uppgiften att se till att The Templars får ett starkt fäste i ”den nya världen”. Under vistelsen träffar han en indianska och tillsammans får de sonen Connor. Tiden snabbspolas framåt och snart är det en vuxen Connor som är huvudpersonen. Han blir en medlem av The Assassins.

Connor kämpar två slag samtidigt: ett mot britterna som hotar både indianstammarnas land och nybyggarnas kamp om att gå från en koloni till en egen nation, och ett mot The Templars strävan efter kontroll. Jag har inte spelat klart än, men det hela dras åt ett uppenbart håll: Connor måste förr eller senare mörda sin egen far.

Det som fascinerar mig är hur fiktion och verklighet vävs ihop. Det är inte bara historien om Jesus korsfästelse som blir omskriven, utan även till exempel bakgrunden till Boston Tea Party och hur indianerna måste anpassa sig till de vitas existens. Da Vinci var viktig i ett av de förra spelen. Spelserien som helhet sträcker sig över flera tusen år, och just trean över stora delar av 1700-talet.

För övrigt ska ett annat spel, World of Warcraft, bli film 2015. Jag läser boken Seal Team Six om gruppen som fick tag på Osama bin Laden och ska sedan vidare till Paulo Cohelos senaste verk Och Melodifestivalen börjar nu. Mycket underhållning, med andra ord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s