Två filmer om rymden som egentligen handlar om oss själva

En man påstår sig komma från rymden och hamnar på psykvård. Han säger sig ha rest till jorden i studiesyfte. En psykolog försöker lista ut sin patient men allt mer tyder på att han faktiskt talar sanning. Han vet saker om rymden bara ett fåtal forskare känner till. Samtidigt dyker det upp saker ur patientens förflutna som tyder på att han är mänsklig trots allt. Slutet på K-Pax är ytterst tvetydigt.

K-Pax är en av mina absoluta favoritfilmer någonsin, och jag har sett den många gånger. Men nu har den fått sig en motståndare: Another Earth.

Another Earth

Another Earth (Photo credit: Wikipedia)

I Another Earth dyker en mystisk planet upp. Strax därpå kör en 17-årig, briljant student med ett intresse för planeter ihjäl en mamma och hennes barn. Pappan överlever.

Flickan får fyra år, och när hon kommer ut är hon knäckt. Hon tar ett jobb som städerska på en skola för att hon helst vill hålla sig undan från folk. Hon klarar inte av att anpassa sig, blir sluten och tillbakadragen. Men drömmen om rymden lever kvar, och på de fyra åren har den mystiska planeten kommit betydligt närmare. Det visar sig vara en spegling av jorden, en identisk kopia. Vem finns däruppe, vad betyder det för mänskligheten, och hur skulle du reagera om du kunde träffa dig själv? Ett företag ordnar en tävling där du kan vinna en plats på deras rymdskepp för att följa med dem till den nya planeten. Flickan skickar in en uppsats om varför just hon ska vinna. En ex-fånge, en utböling.

Samtidigt beger sig flickan till pappan för att säga förlåt, men han är lika knäckt som hon och har förstört sitt liv. Hon kommer sig inte för att berätta. Istället erbjuder hon honom städhjälp. De blir vänner, och utan att pappan vet vem flickan är hjälper de varandra att känslomässigt gå vidare i livet. En otroligt djup, fåordig och rörande relation som går i kras när det oundvikliga kommer fram.

Den andra jorden existerar, det råder det ingen tvekan om. Och på ett oväntat sätt kommer den att vara bådas räddning.

Har du missat någon av dessa? Se dem båda! Särskilt du pappa, som jag redan vet gillar K-Pax.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s