Apples iWatch

Det går ett rykte om att Apple håller på att skapa en ny produkt: iWatch, en klocka med pekskärm.

Jaja, tänkte jag, som en mobil fast på armen. Inget spännande. Men sen råkade jag läsa en ingress om hur en sådan produkt skulle kunna skapa en ny marknad, precis som Iphone gjorde det och Ipad upprepade. Ett behov vi inte ens visste att vi har!

Jag blev nyfiken och googlade runt, och okej, nu är jag helt såld. I en analytisk artikel jag hittade går skribenten igenom en del problem som en sådan produkt måste överkomma för att bli användbar. Ett exempel är att fördelen med en mobil, som konstant uppdaterar oss med Facebookuppdateringar, nyheter, osv. inte konstant tar vår uppmärksamhet när vi har den i fickan, men en klocka finns alltid inom synhåll. De notifikationer den ger oss måste därför vara väldi subtila.

Ett annat hinder är dagens uppbyggnad med appar och att man måste klicka på skärmen för att öppna dem. Men om man kan ta bort apptänket kan klockan bli en del av vardagen på ett mer naturligt sätt.

En skeptiker skulle dock säga att det är fånigt att vinka sin klocka framför en skärm för att till exempel betala i en butik (vilket annars skulle kunna vara ett användningsområde). Och här kom exemplet som slog mig av stolen: tänk om du istället kunde gå in i en butik, plocka ner en produkt från hyllan, och om du väljer att köpa den helt enkelt lämna butiken med produkten i handen.

HUR KLOCKRENT ÄR INTE DET?

Ett annat problem som tas upp är mode. I dagens läge är det få som bär en klocka för funktionaliteten. Den är en en del av vår stil. Om iWatch blir den där revolutionerande produkten som alla har med sig och alla använder faller coolhetsfaktorn redan där. Den blir sedan inte bättre av att man, för att utnyttja potentialen fullt ut, måste ha på sig den dygnet runt. Risken finns att den blir ett måste.

För att ta sig så långt – och tanken är hisnande – måste dock infrastrukturen förändras. Det är ytterligare ett problem: en sådan teknologisk produkt kräver andra teknologiska produkter för att kunna integreras i våra liv på ett sådant naturligt sätt som ju faktiskt vore möjligt.

Jag hoppas innerligt att det blir en iWatch och att den får chansen att leva upp till sin potential. Vem vet, om 10 år kanske lika många bär en smartklocka som antalet människor som i dag har en smartphone.

20130221-005753.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s