Jakten

Det gick för några år sedan en serie på SVT om häxjakterna. Om hur ett barns ord kunde få en hel by emot en vuxen kvinna, och om hur de vuxna la fram det hela för barnen, vred på historier och i ett omedvetet psykologiskt spel fick allt att verka logiskt och motsägelsefulla historier att verka sammanhängande. Så logiskt att det var självklart att de utpekade kvinnorna var häxor. Så logiskt att det rättfärdigades att de skulle brännas på bål. Allt baserat på en historia som ett barn dragit.

Jan Guillou stod bakom serien, om jag inte minns fel. Han hade åtminstone något med den att göra. Och som avslutning drog han en parallell mellan den tidens häxjakter och modern tids utpekande av män som jobbar på dagis som pedofiler. Hur hela byar vänder sig mot en person, som oskyldig anklagats för sexuella övergrepp, något som tydligen hänt i Sverige.

Det i sin tur får mig att tänka på när TV4s Kalla fakta skulle göra ett reportage om en pojke som blivit felaktigt anklagad för våldtäkt, om hur polisen hade fel. När de kom dit och började gräva upptäckte de en rejäl vändning: flickan som anmälde hade faktiskt blivit våldtagen. Pojken hade blivit dömd i rätten för flera våldtäkter, och till och med i detalj erkänt. Trots det svek vännerna flickan och tog pojkens sida, de vuxna vände henne ryggen och på skolavslutningen vågade tjejen inte dyka upp i kyrkan medan pojken var inbjuden som hedersgäst. Näthatet var totalt och flickan fick flytta. För inte kunde pojken ha våldtagit någon, det fanns inte på kartan hos byborna. Rykten är farliga.

Efter reportaget vände sig hela Sverige mot byn istället, och det blev nästan lika illa åt andra hållet.

Nu i dag såg jag den nya danska filmen Jakten, med Mads Mikkelsen i huvudrollen som Lucas. En flicka på dagiset där Lucas jobbar blir kär i honom. När Lucas förklarar att hon kanske borde visa sin kärlek för någon i hennes egen ålder blir hon sårad. Och drar en lögnhistoria. De vuxna tar hennes parti, men i slutendan är det ingen som frågar henne. Ryktena går, Lucas får sparken, men trots att han blir friad i rätten är den äckliga pedofilen inte välkommen i den lokala mataffären.

Det var en riktigt bra film, rörande och sorglig. Det enda jag saknar är ett riktigt ”in your face”-slut där alla i en rörande scen ber Lucas om ursäkt. Det kom aldrig. Men se den, för den var klart tänkvärd och säger en hel del om människans psykologi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s