Mina sex favoritstorstäder

Med Mexico City som en ny toppstad har jag funderat en del över andra storstäder jag besökt. Här är mina 6 favoriter:

1. Singapore

Jag *älskar* fräna, moderna byggnader. Och få städer har så mycket coola saker att erbjuda som Singapore. Jag är glad att jag åkte dit snarare än Kuala Lumpur, som det var nära att bli, då Singapore känns mäktigare än vad jag kan föreställa mig Kuala Lumpur vara.

Singapore 2

Den kulturella blandingen är helt unik, och staden är bland det mest moderna man kan hitta.

Det som dock vann mitt hjärta helt har egentligen inte ett dugg med själva staden att göra. Det var en tjej vi träffade på vårt hostel. Hon hade bott på hostelet i flera månader, och räknade med att stanna länge till. Hon hade bara valt att bosätta sig där helt enkelt, hade skaffat jobb och allt. Det gjorde att min bild av staden fick en resvänlig, fri backpackerkänsla blandat med allt det rika och häftiga.

Helt klart min absoluta favoritstad i världen! Man kanske ska strunta i London och flytta hit istället?

DSC_81512. Mexico City

Kanske till stor del på grund av det positiva överraskningsmomentet seglar MC upp i topp på listan. Jag förälskade mig i blandingen av Singapores moderna och rika stuk (gigantiska linjära glasbyggnader), den Europeiska detaljrika arkitekturen i bostadsområdena, den rika konsten (statyer och gröna parker precis överallt, inte ett enda offentligt område kändes tråkigt – Sverige har mossor att lära sig här!) samt den bohemiska känslan.

3. Helsingfors

HelsingforsÅh, mitt älskade Helsingfors! Av alla platser vi bott på är Helsingfors helt klart den jag saknar mest rent stadsmässigt. Från isbanan vid tågstationen, till köpcentret Kamppi, till domkyrkan, till min absoluta favorit: tunlarna under stan.

När jag tänker på Helsingfors ser jag en snöklädd stad framför mig. Kanske är det just därför stan känns speciell. Stockholm till exempel ser jag mer som en sommarstad. Men Helsingfors *ska* vara snöklädd och står där med ut ur mängden vädermässigt.

4. Stockholm

Stockholm

Jag tvekade länge om NY eller Stockholm skulle ligga fyra respektive femma. Stockholm vann kampen! En stor anledning till vinsten är Sverigebesöket härom veckan. Allas otroliga liv, den härliga atmosfären, det moderna samhället kombinerat med skärgården och den Venedig-liknande känslan bara Stockholm kan erbjuda. Vår huvudstad är något alldeles unikt.

5. New York

New YorkHade jag åkt till New York nu när jag är lite äldre hade stan kanske till och med hamnat på förstaplatsen. Inlines genom Central Park, Staten Island-färjan och skyskraporna är några av mina bästa minnen.

Samtidigt minns jag New York som en smutsigare version av Singapore. Ytmässigt kanske de häftiga skyskrapeområdena är större, men kvalitetsmässigt vinner Singapore och i vissa områden till och med Mexico City med hästlängder.

Faktum kvarstår dock: världens huvudstad är fortfarande otroligt cool!

6. Istanbul

Istanbul 2

Sist på den här listan – och alltså fortfarande i topp som en av mina absoluta favoritstäder – hamnar Istanbul. Stan kan inte erbjuda den moderna ton de flesta av ovanstående städer kan, men den kan erbjuda så mycket kultur och känska. Från moskéer till bron över floden som delar staden i två kontinenter: Europa och Asien.

De bortfallna

Städer som jag besökt och som kom till mina tankar när jag gjorde den här listan, men som jag inte känner så starkt för, är Oslo, Bangkok, Köpenhamn, Rom och Prag. Ingen av dem har gjort något starkt intryck på mig, tyvärr.

Jag hoppas dock att både Peking och London kan läggas till listan snart 😀

Annonser

En reaktion på ”Mina sex favoritstorstäder

  1. Intressant att läsa!
    En del cafeer har börjat ställa ut möbler, själv föredrar jag att sitta inne och fika ännu. Hoppas på lite varmare snart. Räknar med att vi kommer kunna njuta av vårväder när du är här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s