Storstadstest: Tokyo vs. Peking

Pappa gjorde en personlig jämförelse av Tokyo och Beijing. Vilken storstad är egentligen bäst? Dags för mig att göra detsamma!

I pappas jämförelse vann Tokyo med 21 poäng mot 19. Jag tänker använda samma kategorier som han gjorde, fast istället för 0-3 poäng utser jag bara en vinnare i varje.

Tokyo park

Mat

Beijings mat är okej, varken mer eller mindre. Visst, det finns pekinganka, hotpot är coolt när man fattar hur man gör och på en lokal restaurang vi hamnade på av en slump var maten helt fantastisk. Men generellt sätt är mycket skräp. Kanske beror det på att det inte är vad vi är vana vid, men samtidigt kan ju nya saker smaka riktigt gott också. Nej, jag är inget fan va Beijingmaten.

Tokyo är snäppet bättre. Sushi är såklart ett stort plus, men även ”vanliga” rätter kändes generellt bättre i Japan.

Vinnare: Tokyo

Transport

DSC_2683Båda städerna har bra och välutvecklade tunnelbanesystem, och i Tokyos fall även tåg, ofta på upphöjd bana över gatorna. Båda får plus för att de har bra information på engelska, men Beijing får ett minus för att just bussystemet är närmast omöjligt om man inte kan kinesiska.

Tokyo får ett minus för att stan är så stor och inte har ett tydligt centrum, vilket gör tunnelbanesystemet aningen förvirrande. Beijing vinner i slutändan på just enkelheten, och att det är otroligt billigt. Tokyos lokaltransport, inklusive taxi, är aningen dyrare.

Vinnare: Beijing

Väder

Tokyo är en kuststad, Beijing är en inlandsstad. Det betyder att det blir lite för varmt på sommaren i Beijing, men att det annars är väldigt behagligt. Vintern är kall men torr och relativt snöfri eftersom här nästan inte finns någon nederbörd alls. Bäst är höst och vår.

Tokyo har högre nederbörd men en jämnare medeltemperatur – det blir inte lika kallt på vintern och inte fullt så varmt på sommaren. Ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag ska sätta här. Det finns för- och nackdelar med båda.

Vinnare: Oavgjort

DSC_1868Kultur & Historia

Beijing är såklart mest känt för sin historia. Himmelska fridens torg, muren, den förbjudna staden… Men i mina ögon tar Tokyo ett rejält poäng i och med sin moderna kultur. Tokyo är huvudstad för många nya trender och modern popkultur. Det är som att jämföra en elefant med en fisk.

Vinnare: Oavgjort

Kostnadsnivå

Beijing är svinbilligt. Tokyo är betydligt mer som en europeisk storstad. Nog sagt.

Vinnare: Beijing

Storstadskänsla

Med denna kategori menar vi stadskärnan, modern arkitektur och känslan av att befinna sig i en metropol. Här vinner Beijing tyvärr inga priser alls. Om Tokyo är Stockholm så är Beijing Göteborg – vackert och mysigt men verkligen ingen storstadskänsla.

Tokyo däremot ligger (nästan) på nivå med New York, Singapore och Shanghai.

Vinnare: Tokyo

Sevärdheter

Beijing har mer att erbjuda den historieintresserade turisten. Tokyo har en hel del också. En höjdpunkt är gamla stadsdelen Asakusa, en annan den moderna nöjesön Odaiba. Men i slutänden tar Beijing ändå hem segern i och med att sevärdheterna är ”större” och mer kända.

Vinnare: Beijing

Miljö

Tokyo cherry 2Beijing har ett stort problem i och med luftföroreningarna. Tokyo är mer modernt och har bättre sätta att förhindra problemet på, samtidigt som det är en kuststad och det därmed blåser lite mer där.

Beijing är bra på det där med parker och grönska. Det finns i Tokyo också, men inte på samma sätt. Det känns mer som en naturlig del av staden i Beijing. Mindre parker till storleken men desto fler av dem, och träd längsmed gatorna. Det räcker dock inte för att kompensera.

Vinnare: Tokyo

Engelska

I Beijing är engelskan närmast obefintlig bland lokalbefolkningen. Den fungerar något på mer turistiga platser, men långt ifrån tillräckligt bra.

I Tokyo var jag positivt överraskad över hur bra engelskan var, även bland folk på gatan.

Vinnare: Tokyo

 

Service

Rainbow Bridge från Odaiba.Båda städerna har en känsla för vänlighet i sin kultur. Problemet med Beijing är att de trots att de är så vänliga och försynta helt missar gästers/kunders behov. Man får helt enkelt inte den hjälp man behöver, när man inte vill ha hjälp känner man sig förföljd och de förstår sig inte alls på västerländsk mentalitet. Servicekänsla som vi är vana vid i Skandinavien existerar inte.

I Tokyo förstår man sig bättre på turister även om det såklart fortfarande rör sig om en kultur väldigt annorlunda vår egen. Oavsett vilket land man besöker tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att det är vi som är gästerna, inte dem. Man kan inte bli arg på en kines för att han gör saker på kinesiskt vis.

Vinnare: Tokyo

Summering

Tokyo vinner storstadskänslan och förståelsen för turister med hästlängder, men är det verkligen den bästa staden? Det är oerhört jämt på många punkter. I pappas jämförelse där han använde ett poängsystem blev det 21 poäng till Tokyo mot 19 till Beijing. I min blir det 5 vinter till Tokyo mot 3 till Beijing.

Vi är alltså överens: Tokyo är den bästa staden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s