Filmtips: Grave of the Fireflies

Grave of the FirefliesDen japanske filmskaparen Hayao Miyazaki, mest känd för Oscarsbelönade filmen Spirited Away, gick nyligen i pension. Tråkigt! Svd skrev en riktigt bra artikel om det.

Miyazaki startade Studio Ghibli som producerar animerade japanska filmer. Har man sett Mumintrollen på TV känner man igen den japanska animerade stilen, då den version av Mumin som visas i Sverige är just en japansk tolkning av Tove Janssons böcker.

Grave of the Fireflies från 1988 är bland det bästa som kommit från Studio Ghibli. Filmen är inte regisserad av Miyazaki personligen, och den saknar helt den magi som hans fantasifilmer brukar innehålla, men det är också styrkan. För Grave of the Fireflies är – trots att det är en animerad film – en väldigt allvarlig och magifri berättelse.

Setsuko och Seita är bror och syster i Japan under andra världskriget. Deras hemby blir förstörd av amerikanska brandbomber och deras föräldrar är försvunna, troligen döda. Setsuko tvingas ta hand om sin lillasyster och när svälten blir förs stor tvingas han gå längre och längre för att de ska överleva.

Jag har sett filmen flera gånger, senast 2008. Men nu efter vårt besök i Hiroshima började jag tänka på den igen. Det är en förvånansvärt bra skildring av lokalbefolkningens öden i ett krigshärjat land. Kanske dags att se den igen.

Grave of the Fireflies 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s