Veckans Fotoutmaning #3: Gyllene snittet

Objektet i fotot - flaskan - följer en av linjerna i gyllene snittet. Bergen i bakgrunden ligger inte mitt i bilden, utan en tredjedel in uppifrån.

Objektet i fotot – flaskan – följer en av linjerna i gyllene snittet. Bergen i bakgrunden ligger inte mitt i bilden, utan en tredjedel in uppifrån.

Gyllene snittet, eller ”rule of thirds” som det heter på engelska, är en grundregel inom fotografering. Är du hobbyfotograf känner du säkert redan till den, men det skadar inte att friska upp kunskaperna lite.

Regeln går ut på att motivet du fotograferar inte ska sitta mitt i bilden. Det är inte visuellt tilltalande. Bilder blir allt som oftast betydligt bättre om motivet istället är en tredjedel in i bilden.

Gör såhär: visualisera två lodräta och två vågräta linjer som delar in bilden i nio lika stora rutor. Många kameror kan lägga till dessa linjer så du ser dem direkt i sökaren när du tar bilden. Det intressanta – det du fotograferar och som ögat ska dras till – bör vara placerat vid en av de fyra punkter där linjerna korsar varandra.

Linjer i bilden, till exempel en fyr som reser sig eller en arm som sträcker sig, bör ligga på linjerna du visualiserar.

200604301258Utmaningen

Den här veckan får du fria händer, men din bild ska utnyttja gyllene snittet. Det kan vara något du fotar på köksbordet eller du kan gå ut i naturen och lägga ner lite mer tid på bilderna. Testa gärna att även använda en person som gör något i bilden. Du kommer att se att bilder genast blir mer intressanta än om du tar dem rakt på med personen i mitten.

Tankar & Tips
  • Gyllene snittet bör du alltid ha i åtanke innan du trycker av en bild – det är en grundregel!
  • Regler är till för att brytas, men om du placerar ett objekt i mitten eller en horisont beskär bilden mitt i ska det vara en medveten tanke.
  • Gyllene snittet kan göra skillnaden mellan en vardaglig och tråkig bild och en visuellt tilltalande bild.
Tagga i sociala medier

Antar du utmaningen? Tagga eventuella bilder du lägger upp på sociala medier med #portalensfotoutmaning.

Rule_of_thirds_photo

Annonser

En reaktion på ”Veckans Fotoutmaning #3: Gyllene snittet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s