Backpacking i Kina, del 1: Tåget från Peking till Ordos

20140502_165135Den 2 maj satte vi oss i taxin mot Pekings västra tågstation. Vi hade bokat två biljetter med nattåget – sittplatser – till orten Ordos i Inre Mongoliet.

Vi fick hjälp med bokningen av den här första sträckan av en kvinna på pappas jobb. ”Ordos?” sa hon. ”Var ligger det? Varför vill ni dit?” Hon kunde heller inte förstå varför vi ville resa så billigt. Undrar vad hon tänkte när hennes chefs familj bokar den billigaste resan man bara kan.

Ordos är byggt för att husera över en miljon invånare. Stadsdelen Kangbashi, som representerar Kinas bostadsboom de senaste åren, skulle ha 300 000. År 2010 rapporterade regeringen att 28 000 personer bodde där. Sedan dess har det skrivits om staden frekvent i västerländska medier, där den har kallats för Kinas – och ibland även världens – största spökstad.

20140503_093629Tågresan

Tågresan tog ca. 12 timmar. Från början var tåget fullt, men ju längre vi åkte desto färre personer blev vi. Vi lärde oss tidigt att vara snabba att roffa åt oss sittplatser, och tillsammans med alla kineserna sov vi i all möjliga tänkbara positioner.

Just de här tågresorna – som vi gjorde flera av senare – är faktiskt ett av de bästa minnena från hela äventyret. Det var här vi träffade andra resenärer och fick uppleva den kinesiska kulturen på nära håll. Inte bara det att ”sitta i samma båt” när man reser långt på trånga sittplatser och andra passagerare har sovkupéer bara några vagnar bort, utan hur kineser är mot varandra. Det där västerländska med att ta hänsyn finns inte.

20140503_095059En man utan tröja vandrade genom vagnen med en cigarett i handen. En annan fimpade sin cigarett mitt på golvet. En tredje harklade sig högljutt och spottade på golvet. Ingen bryr sig.

Plötsligt började en man ropa ut något. Folk skrattade högt och mycket, som om han berättade en rolig historia. Det visade sig att han var försäljare. Han sålde tandborstar och bälten. Helt normalt det också.

Allteftersom folk klev av och andra klev på blev vi rejält uttittade. Utanför Beijing och andra storstäder finns inte många västerlänningar. Ordos må vara omskrivet i väst men ingen kommer hit. Det är inget vanligt turistmål. Och kineser skäms inte för att stirra. Man vänjer sig.

Dongsheng tågstation utanför Ordos. Stor och modern, men den ligger långt ute i ödemarken.

Dongsheng tågstation utanför Ordos. Stor och modern, men den ligger långt ute i ödemarken.

Ankomst till Dongsheng

Inre Mongoliet är känt för sin öken. Ordos ligger precis i utkanten, och vi passerade faktiskt ökenlandskap med tåget. En kamelvandring hade varit kul, men då måste man ta sig lite längre norrut, och en sådan utflykt från Ordos skulle ta en dag. Vi valde att skippa det och fokusera på anledningen till varför vi kom till Ordos till att börja med: stadsdelen Kangbashi.

Resans klart bästa boende, och ändå inte dyrare än de platser vi bodde på senare under resan.

Resans klart bästa boende, och ändå inte dyrare än de platser vi bodde på senare under resan.

Vi ankom till tågstationen på förmiddagen och tog en taxi till grannstaden Dongsheng, där vi hade vårt hotell. Det skulle visa sig vara resan bästa. Ingen i den här staden kunde någon engelska och alla som bodde på hotellet var kineser, men hotellet var fräscht, restaurangen var stor och fin, och frukost var inkluderat. Vi började resan med inställningen att vi skulle bo på små, skitiga hostel hela tiden – vilket vi också delvis kom att göra senare – men när man kan få det här hotellet för 80 kronor natten för två personer, varför välja något annat? Ordos var antagligen den billigaste staden vi besökte.

Bland det första vi gjorde efter att ha checkat in var att bege oss ut på jakt efter en karta, något som visade sig svårare än vi trott. Dessutom var det väldigt kallt – Ordos ligger högt över havet. Vi hittade till sist en bokaffär, köpte en karta, och kände oss redo att påbörja vårt äventyr.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nästa del: Spökstaden Ordos.

En reaktion på ”Backpacking i Kina, del 1: Tåget från Peking till Ordos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s