Backpacking i Kina, del 4: Plankgången på Hua Shan

20140507_131149

Tidigt på morgonen den 7:e maj gav vi oss iväg i buss från tågstationen i Xian mot berget Hua (Hua Shan betyder ungefär ”berget Hua”), två timmar österut.

När jag senare samma dag la ut en bild på Instagram från när jag vandrade på plankgången uppe på berget ringde Caroline till mamma. Hon och Carolines kompis Corinne hade sett bilden, och Corinne menade att mamma hade tagit den. Caroline menade att det var omöjligt. De var tvunga att reda ut det.

DSC_5583Självklart var mamma inte med på berget. Hon spenderade dagen i parkerna nedanför och njöt av solen. Det hade varit kul att få dela upplevelsen med henne, men det var aldrig ens en möjlighet att hon skulle följa med dit.

Upp mot berget

Vid ungefär halv elva började jag min vandring. Folk kom ner från trapporna – man kan övernatta däruppe – och var superlyckliga.

Området består av fem toppar: den norra, södra, östra, västra och mellersta. Eftersom jag inte skulle övernatta hade jag ont om tid, så jag tog linbanan de första kilometerna. Den slutar uppe vid norra toppen, där man vandrar vidare mot de övriga topparna. På den här sträckan mötte jag massor med människor. Men inga vita. Återigen stod man i centrum, och det var många som ville ta bilder.

Efter några kilometer av väldigt branta trappsteg huggna i berget kom jag till ett pass där vägen delar sig. Här kan man gå till de övriga topparna, och jag tog sikte mot den södra, där plankgången finns. Plankgången som man har sett på bilder, där man vandrar på ett par fastkilade brädor och har ett stup rakt ner intill sig.

Jag får erkänna att jag inte var säker på om jag skulle våga. Men när jag väl var där kände jag ingen höjdrädsla alls. Man tänker inte på det.

20140507_124940Plankgången

Eftersom jag var tidigt ute och började med plankgången var jag relativt ensam. Alla andra som gick upp samtidigt som mig började med andra toppar. Jag mötte flera ansikten jag kände igen senare under dagen.

Vid plankornas början satt en man som hyrde ut säkerhetsutrustning. Han visade mig hur selen fungerade. Man har två hakar och det går en lina längs med plankorna som man fäster dem i. När man lossar en hake för att flytta den framåt behåller man den andra runt linan, så man alltid har en säkerhet.

Jag mötte ett par Australiensare som var på väg tillbaka – plankgången är en återvändsgränd – och man får kliva runt varandra när man passerar, vilket såklart är en utmaning så högt upp. De sa att så snart man vant sig vid hur selen fungerar så är det riktigt njutbart – och de hade helt rätt!

Jag kom snart till andra sidan, där det finns ett litet tempel. Där kunde jag sitta helt ensam och njuta av utsikten. Inga andra människor fanns där just då!

20140507_123326

När jag var tillbaka vid mannen som hyrde ut säkerhetsutrustning hade det blivit kö. Jag tog på mig min ryggsäck som jag lämnat där. I en sidoficka fanns en tom vattenflaska. Jag råkade slå till den mot bergväggen så den trillade ut, och i vinden studsade den långsamt neråt. Alla i kön stannade upp, flämtade till, och när den var utom synhåll började många skratta och andra ångra sig. Det var en kul upplevelse!

DSC_5580Nere igen

På väg tillbaka tog jag stigen över några av de andra topparna. Massor med fina platser, och fantastisk utsikt hela tiden!

Jag tog linbanan ner och kom tillbaka till mamma sent på eftermiddagen.

Vi gjorde mycket kul under den här resan, men det här berget tar nog priset. En helt otrolig upplevelse! Jag rekommenderar den till alla, och vågar man inte kan man såklart hoppa över just plankgången. Resten av vandringen är högt upp, men inte lika läskig.

Bildspel: Hua Shan

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nästa del: Pandor i staden Chengdu.

2 reaktioner på ”Backpacking i Kina, del 4: Plankgången på Hua Shan

  1. Om du vill göra det igen så är jag på!

    Undrar om du får så många fler kommentarer än min numera. Ingen klickar extra på inlägget ev den enkla anledningen att det inte behövs för att kunna läsa hela inlägget.
    Om jag vore dig skulle jag göra om den delen.
    Annars tack för en bra och läsvärd blogg
    // Pappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s