Filmtips: Project X

Project XProject X påminner lite om en filmversion av Skins. Det borde säga dig hur mycket jag älskar filmen, även om serien såklart är tusen gånger bättre.

Likt Skins handlar Project X – på ytan – om fest, sex och droger. Halvnördige Thomas – den snälle pojken – fyller 17 år och har huset för sig själv när föräldrarna är bortresta. Han lovar att bara bjuda över några vänner. Kompisarna arrangerar dock något större och festen går över styr. Rejält. Faktum är att detta är baserat på en sann historia från Australien där en hemmafest fick på tok för många gäster, grannarnas bilar blev förstörda och det hela hamnade i nyheterna.

Det det *egentligen* handlar om är dock Thomas osäkerhet. Hans rädsla för att ingen ska dyka upp, pressen från kompisarna och gränsen mellan att inte trotsa föräldrarna men ändå ha en kul födelsedag. Känslan är väldigt stark i filmen och man mår verkligen dåligt när Thomas mår dåligt, och gläds med honom de stunder det går bra för honom. Släng in en tjej i mixen – Thomas bästa kompis sedan flera år tillbaka – och hur deras relation blossar upp till något mer under själva festen men egentligen har funnits där hela tiden. Hur djup deras relation är framgår i detaljerna och behöver inte skäras ut i papp.

Festen är bara en liten del av Thomas liv, men en stor del i hans mognad och uppväxt. Det hela handlar om så mycket mera än bara en hemmafest.

ProjectX1Hela konceptet skulle lätt kunna bli för mycket. För mycket fokus på den urspårade situationen och för lite på känslorna. För mycket galet festande och för lite ångest. Men filmskaparna har hittat den perfekta balansen: filmen blir aldrig fånig och har hela tiden en allvarlig ton, men den blir heller aldrig tråkig eller utdragen.

Till sist vill jag hylla det visuella. Skins, som ju är en brittisk TV-produktion, har alltid lyckats bra med just festscener och att få fram en känsla i dem som man sällan ser i de dyraste Hollywoodfilmerna. Project X, som i Hollywoodsammanhang mätt är en lågbudgetproduktion på 12 miljoner dollar, når nästan (*nästan*) upp till Skins nivå på den punkten. Riktigt snyggt och stämningsfullt när det festas som hårdast, inte bara platta festscener med fånigt ljus!

Project X2

2 reaktioner på ”Filmtips: Project X

  1. Och äntligen förstår mamma, vad du menar. Blir rörd utan att ha sett filmen.
    STOR KRAM från mamma.

  2. Eller hur! Tyvärr har inte Project X samma livet/döden-tema som Skins, så man blir inte rörd av filmen på det sättet. Men man känner ångesten 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s