Två filmtips: Tracks & A Time To Kill

Har sett två ganska otippade och väldigt sevärda filmer två kvällar i rad nu. Båda baserade på böcker, och båda gripande på olika sätt.

large-time-to-kill9

A Time To Kill

Jag läste ut John Grishams bok med samma namn som filmen härom dagen. En tegelsten men klart läsvärd. En svart flicka i en delstat i södra USA blir brutalt våldtagen av två vita män. På väg till sin rättegång blir männen mördade – framför vittnen – av flickans pappa. En lokal och oerfaren advokat får fallet och den stora frågan är om pappan kommer att dömmas till döden eller släppas helt fri. Hade han varit vit hade han släppts direkt, men nu råkade han vara svart.

En kamp uppstår mellan de svarta och vita i samhället när de svarta kyrkoförsamlingarna protesterar (”Free Carl Lee”) och Ku Klux Klan lägger sig i (”Fry Carl Lee”). Samtidigt får Jake, advokaten, problem när han och hans nära och kära hotas till döden.

Jag hade aldrig hört om filmen innan jag läste boken. Boken fokuserar mer på juryn och den mänskliga faktorn – hade du velat döda våldtäktsmännen om det var din dotter – och har naturligtvis flera nyanser och lager än filmen som har kortare tid på sig att förmedla samma budskap. Filmen fokuserar mer på rasismen.

Filmen är från 1996 och trots att jag aldrig hade hört om den har den stjärnor som Sandra Bullock, Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, Donald Sutherland och Kiether Sutherland i rollistan.

Tracks-Poster-slice

Tracks

Tracks är en betydligt mer känslosam film. Robyn lämnar allt bakom sig för att få vara ensam. Tillsammans med fyra kameler och en hund vandrar hon genom öknen från Alice Springs i mellersta Australien till havet på västkusten. En väldigt fin och vacker men stundtals brutal film.

På vägen träffar Robyn människor – många av dem försöker hon undvika – och såklart vildmarkens faror. Men det handlar förvånansvärt lite om just farorna. Det här är en inre resa och då och då dyker det upp tillbakablickar från Robyns barndom. Den förklarar delvis varför hon gör en resa som de flesta skulle göra för ära och berömmelse men som hon gör helt för sin egen skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s