Reklamens makt

  • Krönika: Stand-up politik
  • Skriven: April 2009

Mmm. Chokladen smälter i munnen på den vackra skapelsen i rutan. Ljuv musik spelas i bakgrunden, och en manlig, nästan lite hes röst prisar tillverkarens känsla för perfektion.

Ha! Perfektion? Hur svårt kan det vara att hälla choklad i en form? Det ända som är Schweiziskt över denna produkt är att reklammakarens morsa var sömmerska i Zürich i sina yngre dagar.

Jag våndas en stund över den makt reklamen har över oss, men jag stänger inte av TV:n. Mitt favoritprogram börjar ju snart!

Men det spelar ingen roll. Jag bryr mig inte om de följande reklamklippen som dyker upp i rutan. Jag tänker inte på bilar, på de varor ICA-Stig elegant visar upp, eller på de kläder som just nu reas ut. Nej, mitt sinne har fastnat i chokladsmeten. Choklad. Det skulle allt sitta fint med en perfekt skapad chokladbit, som likt en god glass en varm sommardag smälter i min mun.

Nej, skärpning! Jag försöker intala mig själv att det bara är något avlägset, pengadrivet företag som försöker lura i mig att choklad är något jag vill ha, något jag behöver. Choklad är inte mer exklusivt än diskmedlet under min köksbänk. Fast det är klart, mitt diskmedel doftar ju faktiskt av härliga frukter och vårblommor, eller det påstår åtminstone TV-reklamen att det borde göra. Och mer exklusivt än så kan det väl inte bli, eller?

Jag försöker desperat kämpa emot. De vill att jag ska köpa deras ”fantastiska” produkt, och de använder fega metoder för att lyckas. Men jag vet ju att det bara är bluff alltihopa, att chokladen egentligen tillverkas i fabrik, och att det inte är något som helst exklusivt över den.

Mitt TV-program börjar, men jag märker inget. Jag är för insjunken i mina tankar på choklad. Suget blir för mycket, jag ger upp. Jag reser mig från min bekväma plats i soffan, rusar efter nycklarna i hallen och tar bilen ner till macken. Jag stänger inte ens av TV:n efter mig. Reklamens makt har fångat mig, nu finns ingen återvändo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s