REPORTAGE: Författarnas mässa är bokälskarens Mecca

  • Reportage: Författarnas mässa är bokälskarens Mecca
  • Skriven: 29 september 2009

Bok- och biblioteksmässan, Göteborg. Överallt rusar folk omkring – till seminarier, boksigneringar och de bästa fynden. Luften är kvav och värmen närmast olidlig, men stämningen är i topp. Kända namn kan skådas där författare och föreläsare konkurrerar om platsen på mässgolvet. Och det här är bara toppen av isberget.

Mässan är en av de största av sitt slag, åtminstone i denna del av Europa. Och det märks. Att efter biljettkön träda in i den labyrint av gångar, utställningar och scener som fyller de gigantiska lokalerna är en mäktig upplevelse. Att bara strosa runt är ett äventyr i sig.

Framåt eftermiddagen börjar det bli riktigt trångt. Värmen ökar, och en sådan enkel uppgift som att ta sig från en vägg till en annan blir en kamp om utrymme. Människor beger sig i strida strömmar åt olika håll. Det gäller att följa med rätt ström för att inte hamna fel. Att gå sin egen väg är inte att tala om.

Men i ett hörn en våning upp sitter tre vana mässbesökare och slappnar av. Här är det lugnt. Hit har ännu ingen hittat, och det är just därför platsen valts ut.

– Det finns gott om genvägar. Det gäller bara att känna till dem, säger Åsa Högström som har besökt mässan i flera år och har lärt sig att undvika den värsta trängseln.

Seminarier framför böcker

Stolt visar Åsa och vännen Joakim Jahlmar även upp sina särskilda pass som ger dem tillgång till seminarier vanliga besökare missar. Det är nämligen seminarierna och att träffa författare som är det bästa med mässan, tycker de. Böckerna kommer i andra hand.

– Är det intressant så köper man böckerna. Det går att hitta billigare på nätet, men det är inte det som är grejen, säger Joakim som menar att en bra föreläsning eller intervju kan leda till köpet av en bok.

– Moderatorer och intervjuare spelar fruktansvärt stor roll för ett seminarium. Vår favorit är tyvärr inte här i år, Peter Whitebrook. Han ställer bra frågor och drar inte över tiden. Vi går alltid på hans seminarier.

Plötsligt skrattar Joakim till.

– Något år gick han och hans fru förbi och sa ”men där är ni ju” och skrattade, säger han och drar handen genom sitt utseendemässigt framträdande skägg.

De tre tänker tillbaka på tidigare mässor och diskuterar minnen. Joakim tvekar gällande vilket hans bästa minne är, men Maria Hermansson är säker på sin sak:

– Det var väldigt intressant att lyssna på Susan Faludi förra året, säger hon och berättar entusiastiskt om hennes bok ”Backlash – Kriget mot kvinnorna”.

– Och det finns inga semlor i år, det brukar det göra, konstaterar de tre skämtsamt innan de åter beger sig ut på mässgolvet på jakt efter nya upplevelser.

Författarna får ta plats

Men bok- och biblioteksmässan är inte bara till för läsarna, utan är trots allt en samlingspunkt för författare. Det är ett sätt att nå ut till sina läsare. Och mitt i kaoset sitter författaren Kim M. Kimselius som mer än gärna rofullt samtalar med vem som en tar sig tiden att stanna upp.

Och stannar upp är det många som gör. Inte långt borta står storvuxna namn som Jan Guillou och Jonas Gardell, men Kimselius är ett namn med växtverk. Fansen, om än färre än för en del av kollegorna, tittar förbi i en strid ström.

– Det är bra marknadsföring och en chans för alla mina fans att träffa mig, säger Kim som gav ut sin första bok 1997. Av hennes tretton utgivna böcker ingår tolv i en ungdomsserie om Theo och Ramona som reser tillbaka i tiden till historiska platser.

– Förut ringde jag runt till bokhandlarna. Nu får jag beställningar varje dag.

Ändå kan och vill Kim ägna kvalitetstid åt samtliga som besöker henne. När en bok ska signeras tar hon god tid på sig. Och varje gång ett nytt ansikte kommer förbi och berättar hur bra hennes böcker är lyser Kim upp.

Men det är inte bara okända ansikten. En flicka kommer glatt fram till Kim och pratar med henne om den senaste boken som om de vore bästa vänner. Och strax utanför montern står två familjer som Kim kallar för sin fanklubb i Göteborg. Sedan de träffade Kim för flera år sedan har hon blivit mässans mittpunkt, den plats där familjerna samlas.

– Vi blev så nyfikna på namnet Kim Kimselius, är det en tjej eller kille? Sedan var vi fast, skrattar Helen Ekström när Kim kommer för att prata med henne och resten av de båda familjerna.

Facebook och Twitter för kontakt med fansen

Men mässan är inte det enda sättet för en författare att nå ut till sina läsare. Med sig på mässan har Kim sin lilla dator. Blir det en stund över sätter hon sig ner och håller fansen uppdaterade. Med en nystartad blogg, ett användarnamn på Twitter, en Facebookprofil och videoklipp på YouTube är kommunikationsvägarna många.

– Det första jag gör när jag vaknar är att säga hej till fansen, säger hon. Samtidigt avslöjar hon att det är precis nyligen som hon hoppat på nättränderna.

Trötta men nöjda

Medan Kim fortsätter att signera böcker trängs människor vid andra montrar. En man poserar bredvid en författare som precis signerat hans nyköpta bok. En kvinna råkar knuffa till en annan, och en liten flicka tjatar på sin mamma om att få köpa en bok hon just upptäckt. Bok- och biblioteksmässan har mycket att bjuda på, och vid stängningsdags är det trötta men nöjda besökare och författare som packar ihop och ger sig av.

Och titta! Där borta står Martina Haag, hinner jag tänka innan jag lämnar mässgolvet bakom mig.

Annonser